vineri, 21 mai 2010

1960s Time Tunnel Part 2



V-am promis ultima parte de hituri ale anilor 60 , generatia numita copiii florilor.

Cea mai mare provocare, insa, este realizarea unui top `Best Song Ever` al tuturor timpurilor, un top de 10! Nu putini au fost cei care au incercat sa faca acest lucru de-a lungul timpului. Printre acestia se numara si revista Rolling Stone Magazine, care in anul 2004 a intocmit clasamentul `The 500 Greatest Songs of All Time`. In vederea realizarii acestui top au fost intervievate peste 180 de persoane: personalitati ale lumii muzicale, artisti, interpreti, compozitori.

Rezultatul a fost o lista de 500 de cantece, care cuprinde atat piese foarte vechi precum ` Muddy Waters ` a trupei Rolling Stones ( lansata in 1948, pozitia 459 in top), cat si melodii mai recente precum `Hey Ya` a celor de la OutKast (lansata in 2003). In afara de `Hey Ya`, `The 500 Greatest Songs of All Time` mai apar doar doua melodii produse in noul mileniu, ambele apartinand lui Eminem . Cel mai bine cotati au fost TheBeatles cu 23 de melodii, urmati de The Rolling Stones cu 14 piese si de Bob Dylan , ocupant al locului 1.

Iata primele 10 pozitii ale acestui top:

1. Like a Rolling Stone, Bob Dylan
Piesa apare pentru prima data interpretata pe albumul `Highway 61 Revisited`, atragand inca de la inceput atentia publicului pentru sound-ul inedit. Textul este un rezumat al unei povesti care are ca personaj principal o tanara din inalta societate ce devine victima a vietii stradale.
2. Satisfaction, The
Rolling Stones
Satisfaction a aparut pe albumul `Out of Our Hands` (1965), fiind caracterizata de puternica viziune rock a trupei.
3.
Imagine, John Lennon
`Imagine` a reprezentat pentru componentul grupului The
Beatles unul dintre cele mai mari succese personale. Compusa in 1971, in contextul interesului vadit al artistului pentru politic, piesa va fi inclusa pe albumul cu acelasi nume, aparut in luna septembrie a aceluaisi an.
4. What's Going On,
Marvin Gaye
Marvin Gaye s-a inspirat in alcatuirea acestei piese din tumultul ce caracteriza America anilor ’70, dar si din propria viata familiala (fratele sau tocmai se intorsese din razboiul din Vietnam). Albumul va purta acelasi nume, fiind unul din marile succese lansate de renumita casa Motown.
5.
Respect , Aretha Franklin
Cu origini cel putin interesante (
Otis Redding a acuzat pe artista ca i-ar fi furat piesa), cantecul a avut un succes neasteptat. El a detinut primul loc in topul R&B timp de 8 saptamani in primavara anului 1967.
6. Good Vibrations, The
Beach Boys
Aparuta pentru prima data pe albumul `Smiley Smile` (1967), `Good Vibration` a cunoscut o ascendenta uimitoare in topurile vremii, culminand cu vanzarea a peste 1.000.000 de copii.
7. Johnny B. Goode,
Chuck Berry
"Johnny B. Goode” reprezinta cu siguranta un model pentru tinerii care viseaza la o cariera in lumea muzicii rock sau rock&roll. Stilul simplu si "curat” al piesei a facut ca multe nume marii (Jerry Lee
Lewis , Jimi Hendrix sau Buck Owens) sa realizeze cover-uri dupa acest hit al anilor ’60.
8. Hey Jude, The
Beatles
Compus de
John Lennon , cantecul va deveni emblematic pentru grupul The Beatles. Caracterizat de profunzime si liniste, hit-ul anului 1968 a inspirat mai multi artisti celebri precum Elvis Presley sau Wilson Pickett.
9.
Smells Like Teen Spirit, Nirvana
Scris de Kurt Cobain impreuna cu Dave Grohl si Krist Novoselic, cantecul Smells Like Teen Spirit apare pentru prima data pe albumul numarul 2 al trupei, `Nevermind`, lansat in 1991. Pe locul 9 in prezentul top, piesa confirma deosebitul impact pe care cunoscutul grup grunge l-a avut asupra contemporanilor si nu numai.
10. What'd I Say,
Ray Charles
Nici una dintre piesele sale nu caracterizeaza la fel de bine creatia artistica a lui
Ray Charles precum aceasta melodie. Inclus pe albumul `I Cant’t Stop Loving You` (1963), cantecul va marca evolutia marelui artist, dar si repertoriul altora.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu